понедељак, 15. новембар 2021.

 

Premijera „Nebesa“: Više poštujemo rituale, nego hrišćanske vrednosti

 

KULTURA Autor:N1 Beograd, nova.rs15. nov. 202118:45 > 18:47

 

Novi film Srđana Dragojevića "Nebesa" predstavljen je danas uoči beogradske premijere 17. novembra. Ovaj film, za koji autor kaže da je hrišćanska alegorija, nastao je po motivima priča francuskog autora Marsela Emea, a bavi se izazovima hrišćanstva u postsocijalističkom društvu i pitanjima božijeg čuda i greha... Koprodukcija je šest bivših jugoslovenskih republika, a u njemu igra i regionalna postava glumaca.

„Kada sam odlučio da adaptiram priče Marsela Emea, pokušao sam da ih stavim u novi, savremeni kontekst. Ovo je priča o o zemlji, ne mora da bude samo naša, koja se nakon pola veka ateizma i socijalizma raznih tipova, vratila u hrišćanstvo“, rekao je Srđan Dragojević, scenarista i reditelj „Nebesa“ novinarima na predstavljanju filma.

Ova filmska alegorija sa elementima crne komedije biće premijerno prikazana 17. novembra u bioskopu Cineplexx Galerija od 19 časova i Kombank Dvorani od 20 časova.

„Zanimljivo je kako ljudi prihvataju dolazak Hrista i vere. Otvorenim srcem smo ponovo prihvatili i prigrlili kapitalizam, a Hrista recimo sa pola srca, više poštujući određene rituale nego hrišćanske vrednosti koje su u osnovi svakog uspešnog društva“, naveo je Dragojević.

On je dodao da „Nebesa“ postavljaju pitanja, ali ne daju gotove odgovore. „Mislim da je to dobro jer smo društvo koje vapi za dijalogom i o ovoj važnoj temi treba razgovarati“, rekao je.

Reditelj je rekao da ima puno i treme i straha, ali da je vodio računa da ne postoji nikakav blasfemični ugao. „Ovo nije nikakvo nipodaštavanje institucije, ni hrišćanstva ni vernilka. Velika je odgovornost, ali neka pitanja su meni bila izuzetno važna – kako se čudo doživljava danas, šta je božije čudo, pitanja greha, oproštaja greha, žrtvovanja, metafora zlatnog teleta – to je idol u koji se veruje, umesto u boga, predstavlja naš stav prema novcu, slavi, bogatstvu. To su ti lažni idoli, a i idolopoklonstvo – to može biti i čovek, neko koga preterano obožavamo i divimo mu se umesto da tu ljubav usmerimo ka Hristu ili bližnjem svom“, naveo je.

Prisutnim novinarima obratili su se i producent Biljana Prvanović, glumice Nataša Marković i Nela Mihailović, kao i glumci Bojan Navojec i Srđan Žika Todorović. Onlajn su se uključili Goran Navojec i Ksenija Marinković.

Ova komedija ispričana je kroz tri priče o uticaju čuda na postkomunističko društvo, smeštene u 1993, 2001. i 2026. Isti likovi se ponovo pojavljuju u različitim pričama i u novim, sve bizarnijim okolnostima.

Film „Nebesa“ je nastao kao koprodukcija svih šest zemalja ex Yugoslavije: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, uz podrsku ARTE televizije, nemačkog MDM fonda i Euroimage-a.



***

Komentar

***

 


Da bi živeli i preživeli potrebo nam je ono što se tradicionalno zove - smisao života i orjentacija u stvarnosti. Da li to mogu biti hrišćanstvo ili kominizam (ili nacionalizam)? Ne.  To su tri "spasonosne" iracionalne  kolektivističke iluzije. Pošto su neempiriske – bez pravih orjentira – uvek su naš brod (Srbija) nasukali na hridine. Hrišćanski  "aposlutizam" - vera u apsolutnu istinu – rat u ime tog apsoluta -  se preneo na komunizam i nacionalizam. Da bismo psihološki razumeli Marksa, treba koristiti sledeći rečnik (B.Rasel):

Jahve = dijalektički materijalizam;

Mesija = Marks;

Izabrani = Proletarijat;

Crkva = Komunistička partija;

Drugi dolazak = Revolucija;

Pakao = kazna kapitalista;

Milenijum = Komunistički Komonvelt (!)

Postoji znači obostrano jednoznačno preslikavanje iz jednog skupa u drugi - iz verske države u komunističku državu – ili iz  verske države u nacionalnu državu . Za 1000 g našeg postojanja te su nas tri kolektivističke iluzije dovele do "dna" (bukvalno "davimo" se u deponiji/i izlivenim kanalizacijama). Možda je krajnji trenutak da iskoristimo prednosti liberalnog empirijskog referetnog okvira: građansko/naučnog "otvorenog" društva i pogleda na život i svet, sa kojima su englezi, holanđani i & beskonačno puta oplovili Zemljinu kuglu, a da se nisu nasukali.


Zoran Stokić

15.11.2021.

Нема коментара:

Постави коментар