субота, 1. јануар 2022.

 

Plaši čak i naučnike koji su ga napravili: Robot koji gotovo savršeno oponaša čoveka VIDEO

 

 

Britanska kompanija Engineered Arts objavila je još jedan video svog humanoidnog robota Ameka koji je nedavno postao poznat po tome što je robot koji pokazuje najtačnije ljudske izraze ikada.

 

IZVOR: INDEX.HR SUBOTA, 1.01.2022. | 19:22 -> 08:04 Foto: Profimedia

Pogledati video:

 https://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2022&mm=01&dd=01&nav_id=2080385


 

Dok je prethodni video prikazao robota kako se budi iz dubokog sna, novi video prikazuje ga potpuno budnog, a u jednom trenutku se čak očigledno "uvredi" zbog invazije u lični prostor.

 

Humanoidni robot prvo prati pokrete rukom koje mu ispred lica radi inženjerka, a zatim se namršti i s izrazom nezadovoljstva uhvati inženjerku za ruku i pomeri je od svoga lica. Time je pokazao jednu izrazito ljudsku osobinu, a to je reakcija na uznemiravanje ličnog prostora.

 

Ameka za oči ima kamere visoke vidljivosti kojima skenira svoju okolinu i reaguje u skladu s njom, a može i da se smeje, rutinski trepće, dahće od šoka, češe se po nosu ili se čak takmiči u zurenju u oči s čovekom. Robot za sada još ne može da hoda, a PDF datoteke na veb stranici Engineered Artsa pokazuju da su svi Amekini pokreti trenutno ograničeni na gornji deo tela iako kompanija planira da robot i prohoda u budućnosti.

 

"Modularna arhitektura omogućuje buduće nadogradnje, kako fizičke tako i softverske, kako bi se poboljšale Amekine sposobnosti, a sve to bez potrebe za nabavkom potpuno novog robota", navode u Engineered Arts.

 

Iako se čini da je svesna, zbog svojih detaljnih izraza i pokreta, Ameka nije opremljena punom veštačkom inteligencijom. Umesto toga, robot se može smatrati platformom za druge kompanije za razvoj sopstvenog AI softvera.

 

 

***

Komentar

***

 


 

Suviše je to daleko od bilo kakvog "čoveka", zašto? Glavna odlika Homo sapijensa je "imaginacija" simboličko mišljenje koje mu omogućuje da kada se nađe u ćorsokaku (u skupu gde nema rešenja) pređe u neki drugi skup gde ima rešenja (taj prelaz nije samo stvar logike, nego u njemu učestvuje sve što je Homo sapijens - pojačana svesnost, podsvest, čulni lavirint....) Evo samo jednog primera, kako to ide....u životu ali i u  bilo kojoj teoriji, ne samo nauci, na primer, religija, filozofija i tsl  “jezik” (maternji) je često doveden do granice. Pošto u Srbiji izgleda narod bolje poznaje religiju od nauke - evo jednog primera iz religije – religiozno iskustvo dovodi nas do granice jezika, da bi to prevazišli imamo dve mogućnosti 1) da nastavimo da se izražavamo maternjim jezikom uz korišćenje analogija, alegorija, simbola i tsl;  2) da smislimo nove reči “tao”, “mana”, “imuna”, “beskonačna egzistencija” i tsl.  I jedno i dugo nam omogućuje da prelazimo u nove religiske skupove, gde nastaju nove tvorevine,nova rešenja starih problema.

U tom smislu, mogu kazati - nisam izmislio novu reč (za tu nepostojeću sliku – koju nudim) – nego ću se poslužio običnim govornim jezikom po formi “kao da” – “kao da” je u naš DNK “upisan” arhetip – simbolički metoda učenja na greškama – koji nas vodi iz jednog skupa u neki širi skup.

 

 

Zoran Stokić

2.01.20212.

Нема коментара:

Постави коментар