субота, 8. јануар 2022.

 

Preminuo legendarni holivudski glumac Sidni Poatje

 

 

SHOWBIZ Autor:nova.rs07. jan. 202216:53 > 16:5815 komentara Izvor: REUTERS/Danny Moloshok/File Photo/File Photo

 

 

Legendarni holivudski glumac Sidni Poatje preminuo je u 94. godini.

 

Poatje je imao sedamdesetogodišnju karijeru, koja je uključivala legendarne uloge u holivudskim klasicima „Pogodi ko dolazi na večeru“ i „Poljski ljiljani“, „Gospodinu s ljubavlju“.

 

Rođen je 1927. godine u Majamiju, a odrastao na Bahamima.

 

Sin je farmera koji je uzgajao paradajz, sledio je svoj san i postao je holivudska zvezda.

 

*

 

— IMDb (@IMDb) January 7, 2022

On je 1964. za film "Poljski ljiljani" dobio Oskara za glavnu mušku ulogu i prvi je Afroamerikanac koji je dobio ovu nagradu u toj kategoriji.

 

*

 

Vest o smrti glumca je saopštio ministar spoljnih poslova Bahama Fred Mičel, odavajući počast, preneo je Independent.

 

 

***

Komentar

***

 

 

"Gospodinu, s ljubavlju" ("To Sir, Vith Love" 1967. britanski igrani film snimljen 1967. u režiji Jamesa Clavella; drama ; predstavlja adaptaciju istoimenog romana E. R. Braithwaitea)  Mark Thackerai je nezaposleni inženjer koji se zaposlio kao profesor  u londonskom problematičnom East Endu. Suočava se sa  izuzetno nasilnim đacima. Sidnei Poitier kao Thackerai  ostvario je brilijantnu ulogu "krotitelja".

 

Takođe kultni: "Pogodi ko dolazi na večeru" (režija Stenli Kramer, SAD) 1967. sa Spenserom Trejsijem, Sidnijem Poatjeom, Ketrin Hepbern i Ketrin Hoton; rasizam u liberalnom, višeklasnom miljeu američkog društva 1960-ih. Pored toga, prikazani su sukobi polova i generacija.

 

Verovali ili ne ove je filmove nekada prikaziovao RTS, to je bilo pre nego je 1990-2022. postao agitpro – mržnje prama otvorenim građanskih društvima i prvak u svakodnevnom izmišljanju novih teorija zavere – čuvar statusa qvo despotske Srbije.

 

 

Zoran Stokić

8.01.2022.

 

Нема коментара:

Постави коментар