понедељак, 31. јануар 2022.

 

Sin Vesne Pećanac: "Dužna je 15.000 evra, a mesečno živi sa 1.200 dinara – gde su političari?"

 

 

Javnost je bila potresena zbog vesti da je nekadašnja filmska diva SFRJ Vesna Pećanac korisnica narodne kuhinje, a za to se možda ne bi ni saznalo da patrijarh Porfirije nije posetio kuhinju Verskog dobrovoljnog starateljstva u Beogradu, pa je na fotografijama s tog događaja osvanula i čuvena glumica.

 

IZVOR: B92 PONEDELJAK, 31.01.2022. | 10:06 -> 10:30 Foto: Wikimedia Commons/Stevan Kragujević

 

Mnogima nije bilo jasno kako je supruga kultnog reditelja Živka Nikolića, koja je tokom karijere ostvarila brojne uloge u najznačajnijim filmovima jugoslovenske kinematografije, došla u situaciju da se hrani u humanitarnoj menzi.

O toj temi sada se oglasio i njen sin Petar Nikolić, koji je otkrio da li su ga potresli naslovi koje je čitao o svojoj majci, kao i fotografije iz Narodne kuhinje.

"Nisam bio naročito potresen, kako su neki mediji to prikazivali, jer to traje godinama. Žena je, opet, u toj kuhinji sedela i razgovarala sa patrijarhom. Dakle, bio je to sastanak na visokom nivou. No, ona nije u zavidnoj situaciji. U dugovima je do guše. Jure je izvršitelji. Ona se snalazi kako zna i ume. Ne može sama, ali eto, ona se bori nekako. Obraća se ljudima za pomoć, a pomoć uglavnom izostaje. Gde su kolege? Šta rade političari?", upitao je Nikolić i intervjuu za Blic.

Već godinama govori se o teškoj sudbini koja je njegovu porodicu zadesila posle smrti oca. "Mislim da je ta tragedija počela devedesetih i da je ona bila opšta. Živko je samo jedan primer ili istureni slučaj. Ima mnogo žrtava ratova, tranzicije, odnosno dekomponovanja našeg društvenog i državnog ustrojstva. Živkova je krivica možda bila to što je bio najbolji u svome poslu. Nekima se uspeh ne prašta. Pogotovo onaj međunarodni. Ako sam šta iz očevog primera mogao da naučim, to je da postoji tamna strana ljudske prirode i da je veoma moćna i učinkovita. O tome govore i svi Živkovi filmovi, ali i naša neposredna istorija", kaže Petar.

Kada je javnost nedavno saznala za tešku situaciju Vesne Pećanac, mnoge kolege glumci iz Srbije, ali i iz Crne Gore, javili su se da joj pomognu. Međutim, Petar Nikolić kaže da, koliko zna, još uvek niko nije pomogao, u smislu da se trajno njen status i situacija reše.

"Ona je dužna preko 15.000 evra državi Srbiji kroz tužbe, kazne i račune. Dok se ne oslobodi tereta dugova, ona neće moći da izađe iz začaranog kruga siromaštva i bede. Ima meseci kada joj uzmu celu penziju, a nekada primi 1.200 dinara ili 2.100. Ko može da živi ceo mesec sa dvadeset evra? Samo Vesna Pećanac", zaključio je Petar.

 

***

Komentar

***

 

(tekst se pojavio na B92, Bilicu; veoma zabrinjavajuće 99% komentara, koji su naši sugrađani ostavili na ovu vest, pokazuje odsustvo bilo kakvog  građanskog  sistema vrenosti – "za tragičan položaj majke kriv je sin" i to je sve!

 

*

 

@ ex - Kulturne i moralne vrednosti  daju društvu  smisao i legitimitet i time neposredno utiču na ponašanje pojedinaca i društvenih grupa u skladu sa društveno prihvaćenim vrednostima. Od kulturnih i moralnih vrednosti zavisi kakva će biti naša - percepcija, način mišljenja, ponašanje, slika sveta i operacionalne sposobnosti.Vrline se stiču upražnjavanjem, a ne samo saznavanjem; samo u praksi mogu se razvijati  vrline, svi vide da je to u nas isčezlo 1945. jer su "vrline" zamenjene "podobnošću".Struke su izgubile autonomiju. Kultura i građanske vrednosti su od 1945. postali opozicija "komunističkoj ideologiji" a sada pole 1990. "nacionalnom", kao nešto što bi nas "rasrbilo".Slobodan Jovanović "kulturni ideali daju vrednost naciji - da nije kroz vekove bilo engleskog 'dzentlmena', nemačkog 'kultrnog čoveka', francuskog 'honnete homme' ne bi bilo ni tih nacija" ni tih država. A kao što je primetio istoričar H.Fisher: "Činjenica napretka je napisano jasno i krupno na stranici istorije; ali napredak nije - zakon prirode. Temelje koje je stvorila  jedna generacija može srušiti sledeća generacija". Ono što smo postigli od Dositeja Obradovića do Milana Kašanina, Isidore Sekulić je 1945. zaustavljeno. To slikovito pokazuju činjenice da su komunističke vlasti "budno pratile" svaki dan, na primer, istoričara umetnosti Milana Kašanina, naučnika Milutina Milankovića; agnet u civilu je pratio čak i sva njegova predavanja, a izeštaj šta je bilo na predavanju su uredno dostavljali sužbi!

 

*

 

To kako je u nas tretiran Živkom Nikolić i Vesna Pećanac, nažalost, je deo inercije još od 1945. Da se podsetimo Žanke Stokić; zamislite da u Italiji i Francuskoj iz zavisti, hira - "tako prolaze oni koji nisu sa nama", Eleonoru Duse ili Saru Bernar - kako 8 god po kazni (gubitka građankih prava, na suđenju bez i jednog dokaza) čiste ulice Rima tj. Pariza.... Vlast se smilovala da Žanku posle 2 god "čišćenja ulica po Beogradu" ipak pomiluje...sahranjena na Topčiderskom groblju a spomenik joj je podigla kućna pomoćnica "blagodarna Magda" (slično je prošla i Isidora Sekulić, spomenik joj podigla kućna pomoćnica). U raznim italijanskim gradovima, kao što su Bari, Bolonja, Đenova i Rim, postoje pozorišta koja se zovu po Eleonori Duze (a o ugledu Sare Bernar da i ne govorimo). Slično kako je "uklonjena" iz kulture Milica Jakovljević, Mir-Jam? Na sednici Saveza književnika YU 1946. Oskar Davičo potpisao joj je profesionalnu osudu: „Neki drugovi ne pišu borbeno, onako kako naša stvarnost zahteva. Oni ne pišu komunistički, pišu buržujski sentimentalno i sladunjavo, kao Mir Jam”. Slično je prošla i - Ksenija Atanasijević - tvorac originalnog filozofskog sistema, prva žena koje doktorirala na BU (1922.). Iako ju je Gestapo hapsio i nove vlast je hapsi, "lišena građanskih prava, a sve njene knjige stavljene su na listu zabranjenih"...sahranjena na Novom groblju 1981. ali je grobno meso prodato novim vlasnicima... Gde se vrline tako tretiraju to je to!

  

Zoran Stokić

31.01.2022.

Нема коментара:

Постави коментар