недеља, 1. октобар 2023.

 

Antički rimski politički slogani i poslednja žrtva pronađeni u kući u Pompeji

 

 

SCITECH Autor: IFL Science, N1 Beograd 01. okt 202313:06 Shutterstock/Fotorebel, ilustracija

 

 

Politički natpisi su česti na spoljnim zidovima kuća i prodavnica u antičkom gradu, sada su ih arheolozi, po prvi put, otkrili u jednoj kući u Pompeji.

Natpisi ovog tipa, prvo isklesani, a zatim obojeni crvenom bojom, česti su na spoljnim zidovima kuća i prodavnica u antičkom gradu, pa čak su se mogli naći i na vodeničkom kamenu. Međutim, ovo je prvi put da su pronađeni u kući, pružajući bolji uvid u svakodnevni život u Pompeji pre nego što je grad uništen u erupciji Vezuva 79. godine.n.e.

Ovo otkriće potiče iz iste kuće u kojoj je pre nekoliko meseci otkrivena freska sa fokačom, pestom i vinom. Ovo su nova iskopavanja u centru Pompeje sa ciljem bolje zaštite kuća i prodavnica duž Via di Nola. Natpisi su pronađeni unutar lararijuma – svetilište Laresa, heroja predaka ili duhova čuvara rimskog domaćinstva.mČlanovi porodice obavljali su svakodnevne rituale ispred svetilišta, a u neverovatnom otkriću, istraživači su uspeli da rekonstruišu šta je bila poslednja žrtva ovoj svetinji pre sudbonosne erupcije Vezuva.

Shutterstock/lara-sh, ilustracija

Istraživači su otkrili da su smokve i urme spaljene preko koštica maslina i šišarke sa pinjolima. Šišarka je bila standard u obredima oko lararijuma. Na kraju obreda dodavano je i celo jaje i sve je to pokriveno crepom. Na zidu iza oltara bile su dve gipsane zmije i nekoliko oslikanih zmija. Mali beli oltar je na zemlji, a iza njega je predstavljena osoba koja obavlja ritual.

Kandidat čije se ime nalazi u ovoj kući je Aulus Rustius Verus, koji se kandidovao za ulogu edila – državnog službenika zaduženog za javne građevine, za organizaciju državnih svečanosti i za održavanje javnog reda u grad. Rustius Verus je već bio poznat istoričarima u 70. „Pozivam vas da glasate za Aulusa Rustia Vera, kandidata za edila, čoveka koji zaslužuje tu državnu funkciju“, piše na jednom zidu.

Kuća ne pripada Rustijusu Veru, već pristalici, bilo da je u pitanju bio prijatelj ili eventualno oslobođen rob. U kući se nalazi i pekara sa velikom pećnicom. Pre nekoliko meseci, u pekari, arheolozi su pronašli ostatke tri žrtve prve eruptivne faze. Dve žene i dete zatrpane pod urušenim krovom.

Prisustvo pekare u kući i politička kampanja koja se vodila ukazuju na moguću trgovinu glasovima – ne baš korupciju, već strateški savez između političara i pekara. „Edili i pekari su sarađivali do granica legalnosti“, rekla je profesorka Marija Kjara Skapatičo sa Univerziteta Federiko II u izjavi. Ona je dodala da je „verovatno A. Rustius Verus mogao da shvati od samog početka, kada se još borio da postane edil, i usred svoje izborne kampanje, da birači, pre svega, žive na hlebu“.

Radovi su objavljeni u e-Journal degli Scavi di Pompei.

 

***

Komentar

***

 

Mi smo i  dalje preokupiran - socijalnim svetom, istorije i moći i tsl. Pošto težište nije na prirodi, na ekonomiji misli, opstanku, gušimo se u beskonačnosti reči. Ali da se lociramo u vremenu i prostoru. Zamislite 4,5 milijarde god istorije naše planete kompresovane u samo godinu dana. Ćelije se pojavljuju u martu. Višećelijski život se razvija tek početkom septembra. Prvi sisari pojavljuju se 25 decembra. Ali ljudska bića stižu tek ¼ h pre ponoći u novogodišnjoj noći. U poslednjih 20 sekundi, pojavljuju se prve civilizacije. Humanizam i renesansa, 4 sekunde od kraja. Internet, globalno zagrevanje - sve u poslednjoj 1/4 sekunde. Ubrzanje nas tera da se u cajtonu koristitimo - kompresijom - događaja iz istorije. Slučajnost koje proizvode sile prirode nas i ovde uče - "Memento mori"( „seti se da si smrtan“) - te da kao što je kazao Bruto: "svaki čovek — bio on umetnik ili političar, naučnik ili sveštenik, radnik ili seljak — mora biti u stanju da se neprestano drži svoje ljudske mere"; da se "ne vaspitava govorom već delima i primerima".  Da i “najbolji ili najčistiji motivi mogu da dovedu do loših posledica” – zato se moramo naučiti da je suština “vrednosti moralnog ponašanja – u posledicama". Te da "država" - za građansko društvo vrši funkciju - tzv."noćnog čuvara" (Habermas) tj. čuvara "osnovnih vrednosti" - na kojima ono počiva. Na kojim "vrednostim" počiva Srbija već 33 god?

Zoran Stokić

1.10.2023.

Нема коментара:

Постави коментар