среда, 11. октобар 2023.

 

 

Objavljene prve fotografije Anđeline Džoli kao Marije Kalas

 

SHOWBIZ Autor: City Magazine 10. okt 202310:30 Stefani Reynolds / AFP


Glumica u ulozi operske dive.

Pablo Larejn, čileanski reditelj filmova „Džeki“ i Spenser“, trenutno radi na još jednom biografskom filmu. Film se zove „Marija“ i bavi se životom slavne grčke operske pevačice Marije Kalas.

Anđelina Džoli tumači opersku divu, čije su interpretacije Verdijevih, Belinijevih i Pučinijevih arija do danas ostale neprevaziđene.

Na društvenoj mreži „X“ objavljene su prve fotografije 48-godišnje glumice u ulozi Marije Kalas.

„Neverovatno sam uzbuđen što radim na filmu ‘Marija’, za koji se nadam da će izuzetan život i rad Marije Kalas doneti publici širom sveta, zahvaljujući veličanstvenom scenariju Stivena Najta, radu cele glumačke i filmske ekipe, a posebno, Anđelininom talentu i zalaganju“, izjavio je Larejn povodom početka snimanja film, prenosi City Magazine.

 

***

Komentar

***

 

Indoktrinacija je proces nasilnog usađivanja ideja, stavova, kognitivnih strategija ili doktrina; razlikuje se od obrazovanja zbog činjenice da se od indoktrinisane osoba očekuje da ne dovodi u pitanje i kritički ne ispituje doktrinu koju je naučila. Usavršavanjem tehničkih sredstava uticaja na javno mnjenje – povećala se sposobnosti čovečanstva da se indoktrinira - to dovodi do ujednačenosti pogleda, oko bilo kog fenomena, koja nikada nije postojala ni u jednom trenutku ljudske istorije. Ako je tako oko manje važnih i nevažnih fenomena, kao o tome ko je kastadiva, možete misliti učinke indokrinacije u polju politike. Od Kalasove je napravljen mit - tabu - premda je činjenica da je "imala poteškoće u kontroli gornjeg registra" kao posledicu slabosti u dijafragmi. Mediski lobi (koji od toga živi) nas je "ubedio" da je Kalasova kastadiva. Premda pošto je imala, kako sama kaže "nesrećno detinjstvo provedeno u pevanju i radu na majčino insistiranje...tokom svih godina kada sam trebala da igram i odrastam, pevala sam i zarađivala novac."  Posledice? Teške uloge u njenim ranim godinama oštetile su Marijin glas dovele su do - slabosti u dijafragmi. Kalasova danas može da bude primer, kako roditelji ne treba da zlupotrebljavaju svoju decu, takođe Marija može da bude primer kako se uspešno gradi jedan operski lik, dramskim, psihološkim, performans - sredstvima, upornim radom, uprkos "dijafragmi" - kako se može postati "ikona" opere - premda nisi kastadiva. Kastadiva - primadonna assoluta - je u ta vremena, na primer (pored drugih pevačica) bila i Renata Tebaldi.

Zoran Stokić

11.10.2023.

Нема коментара:

Постави коментар