петак, 20. октобар 2023.

 

Italija: Berluskonijeva 'bezvredna umetnost' zadaje glavobolju naslednicima

 

Bivši italijanski premije kupio je mnoge od svojih 25.000 slika preko noćnih telešop programa

 

ZVOR: BBC PETAK, 20.10.2023. | 15:18

 

Jedan od vodećih italijanskih kritičara umetnosti govorio je sa podsmehom o ogromnoj umetničkoj kolekciji pokojnog Silvija Berluskonija.Vitorio Sgarbi kazao je da većina među 25.000 slika predstavlja croste, dela lošeg kvaliteta koja imaju malu ili nikakvu vrednost.

Bivši premijer Italije, koji je umro u junu, kupio je mnoge slike preko noćnih telešop programa. Silvio Berluskoni: Pevač, biznismen, političar i zavodni ."Nisu galebovi, to su krici davljenika": Deset godina od najveće migrantske tragedije u Mediteranu

Deca koja napuštaju mafiju na Siciliji

Održavanje ogromne kolekcije zadaje glavobolju njegovim naslednicima. Dela koja je milijarder kupio nalaze se u skladištu, koje se prostire na 3.200 kvadratnih metara i koje je blizu njegove vile kod Milana.

U kolekciji se nalaze slike Madone, ženski akti, pejzaži Pariza, Napulja, Venecije, prenosi Republika. Kolekcija međutim nije impresionirala Sgarbija, koji je rekao za Republiku da bi "ljudi koji malo znaju o umetnosti" mogli uživati u poseti muzeju u kome bi bila ta dela.

Postoji možda šest ili sedam slika od 25.000 koja imaju neku umetničku vrednost, dodao je. Procenjuje se da je vrednost cele kolekcije oko 20 miliona evra, što je u proseku 800 evra po slici. Berluskoni, koji je dominirao italijanskom politikom ranih 1990-ih, imao je bogatstvo od oko šest milijardi evra u trenutku smrti. On je takođe posedovao vredne slike.

Njegovu rezidenciju ukrašavaju dela renesansnog slikara Ticijana i holandskog velemajstora Rembranta. Cezar Lampronti, trgovac umetninama iz Londona, koji je blisko sarađivao sa Berluskonijem tokom protekle tri decenije, kazao je za BBC da je milijarder bio impulsivan kupac.

"Voleo je da kupuje portrete žena koje je potom poklanjao prijateljima."Dok je bio mlađi kupovao je u galerijama i od trgovaca umetničkim delima, ali je kasnije tokom života kupovao preko TV aukcija. Znao je da je to što kupuje bezvredno", kazao je Lampronti.

Kolekcija je postala veliki teret Berluskonijevim naslednicima.Održavanje skladišta u kome su umetnička dela košta 800.000 evra godišnje, prenela je Republika. Crvi su uništili jedan deo kolekcije. U pojedinim slučajevima dezinsekcija košta više od slika.

 

***

Komentar

***

 

Uz ovu vest bi kao primerena pratnja mogao biti oratojium

"l Diluvio Universale" Michelangelo Falvetti.

https://www.youtube.com/watch?v=6L78urATIh0

 

 

*

 

 

Sokrat je nasuprot etičkom skepticizmu i relativizmu sofista razvio - učenje o objektivnom karakteru "dobra" i o istovetnosti vrline i znanja. Slično kaže i Volter - bez "intelektualnog napretka nema ni moralnog napredka". Ali od vremena Voltera do danas, zahvaljujući nauci,  stanovništvo se na Zemlji enormno uvećalo, sve je postalo masovno, pojavio se "čovek masa" (termin Ortege i Gaseta 1930.) ima psihologiju deteta, veruje da ima pravo na sve, ali da nema ni jednu obavezu. Građanski moral je srušen a namesto njega nije izgrađen neki drugi moral; to se desilo zato što je "čovek masa" prodro u sve institucije, pa i one koje su trebale da rešavaju problem morala. Kakav moral takva i estetika! Beluskoni,...., Tramp, poput mnogih sportskih, kao i estradno/filmskih zvezdi, su najbolji primeri za to – da su svojim novcem mogli sve da kupe – pa i "moralnu kartu". Fašizam, komunizam i potrošačko društvo su raj za “čoveka-masu”! Nažalost ostvaruje se prognoza Ortege - masovni čovek stavlja tačku na liberalnu demokratiju iz koje je potekao, a za nekoliko generacija, zapadna civilizacija će pasti u varvarstvo ako dopusti da čovek masa postane kritična masa u institucijama zakonodavne, izvšne i sudske vlasti.

 

*

 

l Diluvio Universale, koji je komponovao Mikelanđelo Falveti na libreto Vinčenca Đatinija, prvi put je izveden u Mesini 1682., godine kada je Falveti dobio imenovanje za maestra di cappella tog grada. To je jedina kompozicija velikih razmera iz sedamnaestog veka iz Mesine koja je u celini preživela do 21. veka. Zasnovan je na istoimenoj biblijskoj priči (Post, 6-9), oratorijum je podeljeno u četiri velika dela, pod nazivom: Na nebu, Na zemlji, Potop i u Nojevoj barci.

La Giustizia Divina (in chiave di contralto).

Rad, moglie di Noè (in chiave di soprano).

Noè (in chiave di tenore).

Dio (in chiave di basso).

La Morte (in chiave di contralto).

La Natura Humana (in chiave di contralto).

L'Acqua (in chiave di soprano).

Il coro, invece, rappresenta i quattro elementi ed è suddiviso in:

L'Acqua (in chiave di soprano).

L'Aria (in chiave di soprano).

Il Foco (in chiave di tenore).

La Terra (in chiave di basso).

Zoran Stokić

21.10.2023.

Нема коментара:

Постави коментар