среда, 25. октобар 2023.

 

Održana premijera Bjelogrlićevih „Čuvara formule“, ekipa filma pozdravljena ovacijama

 

KULTURA Autor: N1 Beograd 24. okt 202322:48 Izvor: N1

 

U Beogradu je večeras održana premijera filma "Čuvari formule". Nakon uspeha i nagrada na nekoliko međunarodnih festivala, film je konačno prikazan pred domaćom publikom, koja je ekipu filma pozdravila višeminutnim ovacijama.

Svečanom premijernom prikazivanju u Beogradu, koje je zbog velikog interesovanja organizovano u nekoliko sala, prisustvovale su brojne zvanice iz javnog života i sveta filma.

Crvenim tepihom uoči premijere prošla je ekipa filma predvođena scenaristom Vukom Ršumovićem. Publiku su pozdravili  francuski glumci i domaći – Radivoje Raša Bukvić, Alisa Radaković i Ognjen Mićović, reditelj Dragan Bjelogrlić.

Publika je pozdravila i Konstraktu, koja je sa Manjifikom kreirala završnu numeru iz filma.

Zadivljujuće i vrhunski kreirano ostvarenje, koje se može meriti sa ozbiljnim svetskim produkcijama – samo su neke od kritika „Čuvara formule“ kojima je najavljivana i njegova domaća premijera.

Filmska priča o akcidentu u Vinči iz 1958. godine, rađena po knjizi Gorana Milašinovića, konačno je večeras stigla i pred domaću publiku.

Nakon velikog uspeha i nagrada koji je ovaj film dobio na festivalima u Lokarnu, Sarajevu, i Skoplju, „Čuvari formule“ reditelja Dragana Bjelogrlića, nakon večerašnje premijere stižu i u domaće bioskope, gde će na redovnom repertoaru biti od sutra.

Iza ovog nagrađivanog, i u Srbiji s nestrpljenjem iščekivanog, projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media.

Analitičari ovom ostvarenju predviđaju da će biti ozbiljan bioskopski hit, koji bi mogao da dosegne popularnost „Tome“, prethodnog Bjelogrlićevog filma koji je oborio rekorde gledanosti. Sudeći i po večerašnjim reakcijama, formula „Čuvara“ je uspela.

 

***

Komentar

***

 

@Robocap ("tema je fenomenalna i intrigantna i u potpunosti prati svetski trend u kinematografij...")

U pravu ste. Da bi civilizovano preživeo moraš biti na "talasu" vremena. U basni "Le Chartier mired" 1682., La Fonten nas je učio - "Pomozi sebi i nebo će ti pomoći". Jan Adam iz Kvestenberga vlasnik vlastelinstva Jaromeržice, je svojom ljubavlju prema muzici u svoje vreme pretvorio mali grad u kulturni centar i obezbedio mu vođstvo u oblasti muzike koja do danas prati Jaromeržice. Na njegov podsticaj, František Antonin Miča je komponovao prvu operu napisanu na češkom jeziku, "O poreklu Jaromeržica" 1730. Grof je suštinski doprineo tome da Moravska u prvoj polovini 18. veka postane deo evropske aristokratske elite – te da  postane značajan centar za izvođenje italijanske barokne opera i oratorijuma. Grof je bio veliki pristalica – prvi te vrste u to vreme – češkog jezika. Da bi građani Jaromeržice razumeli muziku koju je izvodio u Jaromeržici grof je o svom trošku dao da se brojni podanici školuju kao pevači i muzičari, koji su potom sjajno nastupali na sceni dvorskog pozorišta Jaromeržice, uključujući vođu dvorskog orkestra - kompozitora F.A.Miču, čije su šarmantne kompozicije, u duhu Hase, Vivaldija, Kontea, plod Kvestenbergovog truda. Dakle u prvoj polovini 18 veka imamo primer među slovenskim narodima (uopšte naroda u Evropi) odgovarajuće kombinacije "međunarodnog" i "nacionalnog", ulaganje u obrazovanje, kulturu i opšte dobro!


 

https://www.youtube.com/watch?v=TwkielViTJE

Ensemble Damian & Tomáš Hanzlík: F. A. Míča – O původu Jaroměřic / 3. dějství/

 

https://www.youtube.com/watch?v=EPVb-dpmY7Y

O původu Jaroměřic na Moravě (1730) I.DÍL


Zoran Stokić

25.10.2023.

Нема коментара:

Постави коментар