петак, 27. октобар 2023.

 

Josef Mysliveček film "Il Boemo" druga strana medalje kultnog filma "Amadeus"

 

Od A.Mocart je napravljen mit i tabu i paradoksalno je to da i 21 veku nije "dozvoljeno" kritički preispitivati taj mit, tvrdim da je to razlog zašto se do sada nije pojavio KOPERINIKANSKI OBRT (o A.Mocartu). U vremenima velikog ubrzanja i sveopšteg zaborava prošlosti ovaj - kratak -  profesionalan, znalački izbor muzike, kao što je ovaj u "Il Boemo"  o muzici Mislivečeka TREBA URADITI i za druge ZABORAVLJENE kompozitore tog vremena: André Grétri, Giovanni Paisiello, Johan Bah, Bokerini, Vicente Martín y Soler, Thomas Arne, Jameli, Traetta, Pasquale Anfossi, Pichini, Andrea Luchesi, Sarti, Giuseppe Gazzaniga, Stamic, Dusek, Benda, Jan Antonín Koželuh, Anton Fils, Emanuel Bach, Ditersdorf, Salieri, Vanhal, Mihael Haydn, Chevalier de Saint-Georges, Hermannu F. Raupach, Johannu G. Eckard, Johannu Schobert, L. Honauer, Josephu Schuster, Ignace Pleyel,  Gosek i &. 

Ovi pomenuti kompozitori bili su uzor Mocartu, dobijali su narudžbine od  kraljeva, grofova, aristokrata, vodećih operskih kuća, najveći pevači i pevačice (jer su oni određivali koji će kompozitor uspeti) prijavili su se da stvaraju za njih. ONI su A.Mocart(!) Muzika A.Mocarta je "Encikopedija" muzičkih ideja ovih pomenutih kompozitora. Nema njih nema ni A.Mocarta.

 

*

 

CD sa muzikom iz filma "Il Boemo " koja dobro reprezentuje muziku Mislivečeka:

https://www.youtube.com/watch?v=b6dl1oeri4s&list=OLAK5uy_kh8CEJczlu3Bi7kbj4LkLM33fK27Zbsio

Ezio: Overture - I. Allegro con spirito

 Václav Luks – Topic

Blok od 23 muzičkih melodija iz opera

 

 

*

 

 

"Il Boemo" je istorijski film reditelja Petra Vaclava o životu i radu kompozitora Josefa Mislivečeka, posebno fokusirajući se na njegovu karijeru u Italiji. Film, snimljen u češko-italijansko-slovačkoj koprodukciji, odabran je za filmski festival u San Sebastijanu, gde je premijerno prikazan 19. septembra 2022.

 

Film je sniman u Češkoj (Prag, Jaromeržice nad Rokitnu, Plasi, Brno, Bučovice) i u kontinentalnoj Italiji (Venecija, Komo, Đenova, Rim, Napulj) i na Siciliji (Palermo).

 

Stručna saradnja

U pripremi filma su kao stručni savetnici učestvovali muzikolozi Stanislav Bohadlo i Danijel E. Friman, a muzički savetnik je bio dirigent Vaclav Luks. Postoji i knjiga Danijela E. Frimana pod nazivom "Il Boemo – Vodič kroz život i dela Josefa Mislivečeka (izdavačka kuća Vyšehrad)".

 

Muzika u filmu

Muslivečekovu muziku u filmu izvodi češki barokni ansambl Collegium 1704 pod upravom dirigenta Vaclava Luksa uz učešće vodećih operskih pevača: Filipa Jarouskog, Simone Šaturove, Rafaele Milanezi, Emeke Barat, Huana Sanča, Kristijana Adamsena i Sofijana. Beno Šahtner. CD sa muzikom iz filma će objaviti Varner Classics / Erato.

 

Oni koji su očekivali drugog "Amadeusa" biće razočarani. Il Boemo, reditelja Petra Vaclava, pre je suprotnost čuvenom filmu Miloša Formana. Umesto raskošne ekspresivnosti, ona nežno, intenzivno gleda unutra. Pritom ima istu temu: kako se odnositi prema talentu, u ovom slučaju prema božanskom daru muzičkog talenta. Mislivečekov život, njegova priča, u "Il Boemu" postaje studija slučaja dileme umetnika kome je na putu do slave uvek potrebna naklonost publike – čak i ako ga želja za odobravanjem može koštati mašte.

 

Sudbina kompozitora Jozefa Mislivečeka, koji je živeo od 1737. do 1781., je ta da je čak i u Češkoj njegova muzika malo poznata. Neki se još povremeno sećaju imena, dodajući priču o autorovom uticaju na Volfganga Amadeusa Mocarta ili o njihovom čuvenom susretu u minhenskom sanatorijumu.

 

 

 

*

 

 

Mali dodatak (koga nema u filmu) samo nekoliko Mislivečekovih simnfonija:

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=sx0cboa05DQ

Josef Mysliveček: Symphony in E-Flat Major ED.10:Eb6

 

*

 

https://www.youtube.com/watch?v=iXa877kt1Cw

Josef Mysliveček - Sinfonia No.1 in G major

 

*

 

https://www.youtube.com/watch?v=wU3yhR_n8wU

Josef Mysliveček - Sinfonia in C-major

 

Zoran Stokić

27.10.2023.

Нема коментара:

Постави коментар