недеља, 15. октобар 2023.

 

 

Košarkaši i odbojkašice dobili diplomatske pasoše Srbije

 

 

VESTI Autor: Beta 15. okt 202310:07 Beoinfo

 

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je diplomatske pasoše reprezentativcima Srbije u košarci Bogdanu Bogdanoviću, Boriši Simaniću, Aleksi Avramoviću i Dejanu Davidovcu, kao i reprezentativkama u odbojci Maji Ognjenović, Tijani Bošković, Ani Bjelici, Jovani Stevanović i Teodori Pušić.

On je u razgovoru sa sportistima istakao da je ovaj čin prilika da se država i na ovaj, više nego simboličan, način oduži sportistima koji godinama donose medalje Srbiji, saopštilo je Ministarstvo sšpoljnih poslova.

„Nije diplomatski pasoš preduslov da naši trofejni sportisti budu ambasadori naše zemlje, oni su već svojim rezultatima i ponašanjem to dokazali“, rekao je ministar Dačić.

Šef srpske diplomatije sukcesivno će uručiti diplomatske pasoše ostalim članovima košarkaške i odbojkaške reprezentacije Srbije, u zavisnosti od njihovih obaveza i mogućnosti da dođu u ministarstvo, navodi se u saopštenju.


 

***

Komentar

***


 

Cela istorija života na Zemlji, od biološkog molekula do planetarnog čovečanstva, ima iste principe na delu: formiranje – "mreža za razmenu" - materije, energije i informacija - direktnim kontaktom, hemijskim signalima, kretanjem električne enrgije u kablovima, zvukovima, slikama itd – između: molekula u ćelijama, između ćelija u organizmu, između pojedinaca u ljudskim društvima, između društava današnje, 11-te civilizacije, Zapadne civilizacije u kojoj ekološke niše gradi Homo sapijens.  Računarske mreža – Internet - je organizacioni prijemnik mobilizirajuće kolektivne inteligencije; "niko ne zna sve i svi znaju nešto". Internet zajedno sa satelitskim komunikacionim mrežama TV su sklopovi  nervnog sistema društava, a ljudi su ćelije novih nerava i čulnih organa kojima je planeta premrežena - oni su neuroni Zemlje - ćelije mozga u formiranju planete Zemlje. Linearno, kartezijansko, analitičko, parcijalno je stvar prošlosti - kultura kolektivne inteligencije - sastavni deo nove paradigme, odnosi se na nelinearno,..., multidimenzionalno. Divergentan način razmišljanja, veća mentalna fleksibilnost dovela je do boljeg čitanja ne samo struktura, već i metastruktura, kao i čitanja složenije veze među činjenicama. Virtuelni univerzum misli gde se brišu granice između naučnih disciplina, nauka, tehnike i filozofije, umetnosti,..., religije. A Srbiju u 21 veku vode totem-političari, totem-sportisti (i njihovi navijači) znači - smrtonosni anahronizam - klana/pelema! Grupa fanatika koja već decenijama potura kao realitet ništa drugo do gomila fosilizovanih slika, izanđalih ideja, praznih fraza, predrasuda koje svako društveno kretanje prevode u mirovanje i – upokojenje!


Zoran Stokić

15.10.2023.

Нема коментара:

Постави коментар