уторак, 24. октобар 2023.

 

Pet znakova Zodijaka kojima ne treba slepo verovati

 

LIFESTYLE Autor: 24 sata.hr 24. okt 202312:21 Shutterstock/wavebreakmedia

 

Horoskopski znaci sa kojima stalno treba biti na oprezu. Svaki znak ima jedinstvene kvalitete i karakteristike. Iako bi trebalo da budete pažljiviji sa njima, zapamtite da je poverenje dvosmerna ulica. Ako razumete nečije snage i slabosti, možete imati smislenije odnose.

Ovan

Ovan je poznat po svojoj vatrenoj i strastvenoj prirodi. Oni su rođeni lideri, ali njihove impulzivne sklonosti mogu ih učiniti pomalo nepredvidivim. Iako može biti fantastičan prijatelj ili partner, možda će mu biti teško da čuva tajne, jer će često izgovoriti ono što mu je na umu.

Da biste izgradili poverenje sa Ovnovima, budite otvoreni i direktni u komunikaciji i dajte im prostora da budu autentični, prenosi 24sata.hr.

Blizanci

Blizanci su poznati po svojim dvostrukim ličnostima. Oni su radoznali, prilagodljivi i odlični komunikatori. Međutim, njihova sklonost ka promenama može otežati procenu njihovih pravih namera.

Često misle dobro, ali se njihova neodlučnost može shvatiti kao neiskrenost. Izgradnja poverenja sa Blizancima zahteva strpljenje i jasnu komunikaciju. Pokažite razumevanje kada se predomislite i poštujte svoje različite interese.

Lav

Lavovi odišu samopouzdanjem i šarmom, ali njihova snažna potreba za pažnjom ponekad može zaseniti osećanja drugih.

Poverenje može biti malo nezgodno sa njima, jer mogu da daju prioritet svojim potrebama u odnosu na potrebe drugih.

Da biste izgradili poverenje sa Lavom, priznajte njegova dostignuća, ali i uverite se da su vaše potrebe zadovoljene. Uravnotežen pristup će pomoći u izgradnji jake i trajne veze.

Škorpija

Škorpije su poznate po svom intenzitetu i misteriji. Oni su neverovatno odani, ali njihove duboke emocije ponekad mogu sakriti njihova prava osećanja.

Ova zagonetna priroda može otežati potpuno poverenje. Da biste izgradili poverenje sa Škorpijom, budite strpljivi i dozvolite mu da otkrije svoje pravo ja, sopstvenim tempom.

Pokažite im da vam mogu verovati svojim najdubljim mislima i oni će vam uzvratiti 

Vodolija

Vodolija je poznata po svom naprednom razmišljanju i nezavisnosti. Mogu izgledati emocionalno odvojeni, što može otežati uspostavljanje poverenja.

Dok Vodolije cene prijateljstva, njihova povučenost može stvoriti prepreku. Da biste izgradili poverenje sa Vodolijom, poštujte njihovu potrebu za ličnim prostorom i slobodom.

Uključite se u duboke, intelektualne razgovore da biste se povezali sa njima na smislenom nivou, piše Astrotalk.

 

***

Komentar

***

 

Naučna kao i zdravorazuska etika - za razliku od animističkih - mogu da nam pomognu kako da se služimo  "verovanjima" tj. kako (kada) naša "verovanja" postaju opravdana a kada ne. Uticaj zvezda na zemaljske procese i događaje a posebno na karakter i sudbinu čoveka proizašao je iz zapažanja, iz starina, prema kojem je svet (makrokosmos) jedan organizam, u kojem su svi delovi uzajamno povezani - "simpatijom" - tako da  procesi u čoveku (mikrokosmos) i među ljudima moraju biti povezani sa zvezdama. Astrologija je dugo vremena bila privilegija samo vladara. Pod uticajem grčkih filozofa i matematičara, vavilonsko gatanje, koje je do tada imalo opšti karakter, postalo je helenistička individualna astrologija. Individualna astrologija - verovanje u predodređenost karaktera i sudbine otvorilo je put "astralnom fatalizmu". Smatra se da je Kopernik razorio astrologiju kao pogled na svet ali je tek prosvetiteljstvo učinilo da astrologija izgubi svoju privlačnu snagu. Volter: "Sujeverje je za religiju ono što je astrologija za astronomiju, veoma budalasta ćerka veoma mudre majke". Slično, Didro u Enciklopediju nije uvrstio astrologiju kao nauku. Prosvetiteljski mislioci smatrali su astrologiju arhetipskim primerom sujeverja, vere u okultne i više sile. To je razlog zašto je zapadna astologija tada propala samo su mesopotamska i kineska astrologija preživele do današnjih dana. Iako postoje mnogi naučni radovi koji se završavaju ovako: "ova obimna studija ne pruža nikakve dokaze u prilog postojanju veze između datuma rođenja i razlika u ličnosti i opštoj inteligenciji" astrologija je u 20 veku ponovo pridobila brojne pristalice na Zemlji! Čak i VB, kolevci nauke, danas 25% građana veruje u istine astologije; 48% žena u Francuskoj veruje astolozima i tsl! A kada su naša "verovanja" bazirana na animizmu - prolazimo u životu kao u La Fontenovoj basni "Astrolog upada u bunar" 1682., dok je gledao u zvezde! Starica koja je očuvala zdrav razum: "Ti, Talese, ne vidiš šta je kod tvojih nogu a očekuješ da vidiš šta je na nebesima i još da ti mi verujemo?"

Zoran Stokić

24.10.2023.

Нема коментара:

Постави коментар