четвртак, 12. октобар 2023.

 

Od Bibera do Zakerberga: Poznate ličnosti prekinule ćutanje o ratu u Izraelu

 

SHOWBIZ Autor: index.hr 11. okt 202323:54 ANGELA WEISS / AFP - REUTERS/Stephen Lam

 

Brojne svetske zvezde na društvenim mrežama osvrnule su se na rat u Izraelu. I dok su na samom početku sukoba mnoge od njih kritikovali su zbog ćutanja, nakon nekoliko dana i, čini se prema objavama, pomnog promišljanja, većina njih odlučila se oglasiti.

Među prvima su se oglasile Natali Portman, Gal Gadot, U2, Madonna i sestre Kardašijan, a popis je u posljednja 24 časa postao pozamašniji, piše portal index.rs.

Dok su neki odmah stali uz Izrael, drugi su ipak poslali nešto umerenije poruke. Među njima je i Džastin Biber kojeg su Izraelci ponajviše prozivali zbog prvobitnog ćutanja.

„Istinski patim i zbog mojih izraelskih i zbog mojih palestinskih prijatelja. Prilično sam siguran da svi instinktivno prepoznajemo zlo kad ga vidimo. Čini mi se pogrešnim proglasiti zločincima sve Izraelce ili sve Palestince. Ne želim da biram strane ali želim da stanem uuz porodice onih čiji su životi nasilno prekinuti“, poručio je Biber.

Printscreen / Instagram justinbieber

Nakon toga, objavio je da se „moli za Izrael“.

Printscreen / Instagram justinbieber

Sličan, umereniji pristup odabrao je i glumac Dvejn Džonson.

„Srce mi je slomljeno, besan sam i muka mi je zbog brutalnih ubistava i otmica Jevreja kroz užasna delovanja terorističke organizacije Hamas. Sve veći gubitak nedužnih izraelskih i palestinskih života lomi srce dok ovaj rat eskalira do golemih razmera. Ne pretvaram se da znam sve o složenom sukobu na Bliskom istoku. To zahteva duboko razumevanje i poznavanje konteksta. Ono što znam je da teroristički akti puni mržnje poput ovih nikada nisu opravdani“, napisao je on na svom Instagramu.

View this post on Instagram

A post shared by Dwayne Johnson (@therock)

„Osuđujem terorizam i u ovom razarajućem trenutku moje srce je uz sve nevine žrtve i porodice koje tuguju za svojim izgubljenim voljenima. Molim se za nevine živote“, zaključio je.

Oglasio se i Mark Zakerberg koji je postupke Hamasa okarakterisao kao „čisto zlo“.

„Teroristički napadi Hamasa su čisto zlo. Nema opravdanja za terorizam protiv nevinih ljudi. Kao rezultat toga nastala je razarajuća patnja. Moj fokus je na sigurnosti naših zaposlenih i njihovih porodica u Izraelu“, poručio je on.

Printscreen / Instagram zuck

Keti Peri podelila je na svom Instagramu objavu UNICEF-a.

„Više od svega deci Izraela i Palestine potrebno je trajno političko rešenje krize kako bi mogli da rastu u miru i slobodni od sene nasilja“, naglašava se u saopštenju.

View this post on Instagram

A post shared by KATY PERRY (@katyperry)

Zvezda Igre prestola Lina Hidi podelila je poruku koju je izvorno objavio autor Ben Šijan, a u kojoj stoji: „Ubijanje nevinih Palestinaca je užasno. Ubijanje nedužnih Izraelaca je užasno. Ako se ne osećate isto, mislim da biste trebalo da se zapitate zašto je tako.“

View this post on Instagram

A post shared by Lena Headey (@iamlenaheadey)

Slavni Jevreji mole za pomoć

Brojne holivudske zvezde jevrejskih korena na društvenim mrežama mole za pomoć Izraelu.

View this post on Instagram

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman)

Među njima su Barbra Strajsend, Natali Portman i manekenka Bar Refaeli koja neumorno deli objave u vezi sa stanjem u Izraelu.

View this post on Instagram

A post shared by Bar Refaeli (@barrefaeli)

„1200+ mrtvih. 2800+ povređenih. 120+ talaca. Brojevi stalno rastu. Žene, deca i starci otimaju se iz domova, odvlače u Gazu i drže kao taoci. CIVILI su poklani. Tela vuku okolo i slave na ulicama. Spaljivanje domova, namerno bombardovana kola hitne pomoći. Ovo NIJE stvar politike. Ovo NIJE stvar religije. Radi se o HUMANOSTI. Radi se o suprotstavljanju zlu. Reč je o sigurnosti sveta. Ovo je TEROR. Celi svet bi trebalo da se zaštiti od Hamasa, kao što su to učinili od Al Kaide, kao što su to učinili od Isisa. Celi svet bi trebao da bude uz Izrael dok se mi štitimo“, poručila je ona.

Sve vesti pratite u našem BLOGU.

 

***

Komentar

***

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=8O69tS2wVFc

Oratorio Ester - Modern World Premiere (2000) - Hebrew, English, French Subtitles

 

 

Jevreji će izgleda i u 21 veku morati da spase neka "Ester". Ester kraljica Persije uspe da speči sprovođenje naređenje o istrebljenju Jevreja; Christian Joseph Lidarti (austrijski kompozitor italijanskog porekla) komponovao je 1774., oratorijum "Ester" - prvo delo oratorijumske forme na hebrejskom. Libreto je kreirao rabin Jacob Saraval, na osnovu libreta za verziju oratorijuma "Esther" od Hendla iz 1732., (prvi engleski oratorijum - libreto prema starozavetnoj drami Rasina). U stalnim stradanjima jevreja Lidartijeva muzika je bila izgubljena - ponovo je otkrivena u Londonu 1997., pa je moderna svetska premijera bila na - Gala koncert u čast 75. jubileja Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu 2000. Odličan oratorijum, znajući da je Lidarti pre svega kompozitor instrumentalne kamerne muzike, napisao je samo nekoliko dramskih kantata – ako se odlučite da ga preslušate – bićete prijatno iznenađeni.

 

*

 

//// na gomilu otrovnih strela prema SAD i Jevrejima////

 

Kad god u svetu arogantno “učeno neznanje” nastupa u ime - apsolutne istine – neke ideologije  “lete glave”, jevreji su to pretrpeli u Egiptu, Vavilonu, Rimu,..., ali i u Evropi što se na kraju pretvorilo u Aušvic - gde su "ljudi" bili "brojevi". Da će stvari po Jevreje krenuti loše videlo se prvi put jasno u tri rasprave Klinija (opat od 1122-1156). Na četvrtom luteranskom saboru 1215. hrišćanskim vladarima je naloženo da moraju Jevreje obeležavati komadom crvene okruglaste tkanine prišivene na odeću (preteča žute zvezde). Oduzeto im je pravo da poseduju zemlju, čak i da budu zemljoradnici, te da budu zanatlije većine zanata. Mogli su se baviti trgovinom, medicinm, bankarstvom. Inkvizicija, lomače, progoni, mržnja...korišćena je svaka prilika da se proglase krivim – krstaški pohodi, pojava kuge, pojava tri mala ledena doba,... To je izgledalo uglavnom ovako: na Vartolomejevu noć 1349., u Kelnu (gde su živeli od 311.) ljutita rulja ušla je u jevrejsku četvrt i ubila većinu stanovnika... Srednjovekovno hrišćansko društvo je, korak po korak, stvorilo - antijudeizam - u Evropi  koji je od Ernsta Haeckela, 1900.,  prerastao u rasizam. 

Mogao bi ceo sajt da popunim činjenicama, na primer, Avram Josif Vinaver (Jevreji Aškenazi)(otac S.Vinavera) koji se doselio u Srbiju 1880-ih usred talasa antisemitskih pogroma u Ruskom carstvu - doneo je u Valjevo prvi rengen aparat (inače je zanat učio baš od Rengena),..., 1941. Viktor Frankl je oženio Tili Groser, medicinsku sestru koju je upoznao preko posla. Pored još jednog para, oni su tada bili poslednji Jevreji u Beču koji su dobili dozvolu da stupe u brak. Jevrejima je tada bilo zabranjeno da dobijaju decu. Trudne Jevrejke su odmah slali u koncentracioni logor.

 

Zoran Stokić

12.10.2023.

Нема коментара:

Постави коментар