петак, 20. октобар 2023.

 

Nikezić: U odnosu sa Kinom sve više idemo u dužničko ropstvo

 

 

BIZNIS Autor: Beta 19. okt 202320:50 N1

 

 

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić ocenio je danas da je "čelično prijateljstvo" decenijama jedina konstanta u odnosima između Kine i Srbije, ali da u prethodnih 10 godina "sve više idemo ka neokolonijalizamu i prema dužničkom ropstvu".

„Srbija u Kinu izvozi isključivo jeftine sirovine poput rude bakra ili neobrađenog drveta, a iz Kine uvozimo u mnogo većem obimu i mnogo skuplju opremu, medicinsku, računarsku, telekomunikacionu i taj odnos je iz godine u godinu sve neravnopravniji i zaista podseća na taj jedan neokolonijalni odnos“, rekao je Nikezić za televiziju Nova S.

On je naveo da je Srbija pre 10 godina imala spoljotrgovinski deficit sa Kinom oko milijardu evra, a da on sada iznosi 3,7 milijardi evra, prenela je SSP u saopštenju 

„Mi sa EU u spoljnu trgovinu imamo pokrivenost uvoza izvozom 83 odsto, a sa Kinom imamo samo 23 odsto. To znači da nama EU u ukupnom izvozu učestvuju sa 64 odsto, a Kina nam učestvuje sa samo 4 odsto, zato je nama i prirodno, i iz svih drugih razloga mnogo kvalitetniji partner EU nego što je Kina“, ocenio je Nikezić.

Govoreći o sporazumima koji su potpisani u Kini o autoputu Beograd-Zrenjanin-Novi Sad i brzoj saobraćajnici Bački Breg-Nakovo, naveo je da su to nova zaduživanja za Srbiju u Kini.

„Za Srbiju takva saradnja uopšte nema nikakvog benefita jer te projekte će graditi kineske firme, zadužićemo se po nepovoljnim uslovima kod kineske države za njihovu realizaciju, radiće kineski radnici“, kazao je Nikezić.

 

***

Komentar

***

 

Problem Srbije je ne samo spoljna nego i unutrašnja politika. Na planu unutrašnje politike u Srbiji se krše fundamentalni sociološki zakoni.

"Mnogobrojna" društva opstaju zahvaljujući "velikim brojevima", i mali "doprinosi" napune državni budzet. Preciznije: Matrica "zatvorenog" - despotskog društva – nastala je u prošlosti kod "mnogobrojnih" Sumerana, Egipat, Kina a matrica "otvorenog" - građanskog  društva - "malobrojnih" u antičkoj grčkoj. Sumerani, Egipat, Kina - mega države - bile su moguće samo uz neophodne poslove holističkog planiranja - navodnjavanja tj. mega poslova, koje su bili vođeni "bičem birokratije". Antički grci, kao malobrojni, napravili su - novo oruđe socijalnog organizovanja - višestruko umreženo građansko društvo - koje je optimalno za malobrojne narode. Svako može da vidi da despotska Srbija (birokratska država; država gde ne postoji kritična masa građana) nije u stanju da preživi, nema razloga (racionalnog) zašto bi nastavili da kršimo sociološke zakone.

Zoran Stokić

20.10.2023.

Нема коментара:

Постави коментар