понедељак, 9. октобар 2023.

 

Rešena decenijska misterija: Tužba otkriva Benksijev identitet

 

KULTURA Autor: index.hr 08. okt 202316:52 Shutterstock

 

Izgleda da je konačno rešena misterija ko se krije iza imena Benksi, pseudonima jednog od najpoznatijih umetnika današnjice, čija dela već nekoliko decenija privlače pažnju javnosti.

 

U tužbi piše ime prvooptuženog

Benksi je do sada uspeo da sakrije svoj pravi identitet, međutim, čini se da će se to uskoro promeniti. Britanska kompanija za izradu čestitki podnela je tužbu za klevetu Visokom sudu pravde u Londonu protiv „umetnika poznatog kao Benksi“.

Novinar Ričard Iden, jedan od urednika Dejli mejla, tvrdi da je Benksi pseudonim kojim se koristi 53-godišnji Robin Ganingem. Ispostavilo se da je on verovatno u pravu, budući da je upravo to ime navedeno u gore pomenutoj tužbi.

Ganingemovo ime učestalo se koristilo kada se nagađalo o stvarnom identitetu poznatog umetnika. Ganingem je iz Bristola, Benksijevog rodnog grada. Veruje se da će pravi Benksi biti primoran da se zbog tužbe pojavi na sudu i time otkrije da je on u stvari Robin Ganingem, prenosi Index.

Njegova dela dostižu milionske cifre

Benksija nazivaju britanskim nacionalnim blagom, a njegova dela ulične umetnosti krase ulice Londona, Pariza, Ukrajine… Njegovi radovi redovno dosežu cene od nekoliko miliona funti, ali javnost još uvek ne zna kako slavni umetnik zapravo izgleda ni koje mu je pravo ime.

Jedno od njegovih najpoznatijih dela, „Devojka s balonom“, nedavno je na aukciji prodato za 1,5 miliona evra, što je triput više od prvobitne procene.

 

***

Komentar

***

 

Banksi - neuhvatljivi umetnik -  koji stoji iza dela političkih grafita (na primer: "Grafiti na zidu razgraničenja Izraela i Palestine",..., "Devojčica s bombom"), inače  nazvan  - "Scarlet Pimpernel" moderne umetnosti - bio je između ostalog tražen (2016.) i pomoću "matematičke analize" - Tim predvođen  Stiven-om Le Comber-om sa Univerziteta Queen Mary u Londonu analizirao je 140 dela kontraverznog uličnog umetnika u Londonu i Bristolu koristeći geografsko profilisanje. „Geoprofile” je precizirao - pab - zajedno sa adresom u Bristolu i još tri u Londonu, sve mesta gde je Robin Gunningham živeo ili se pojavljivao sa svojim radovima. „Geoprofile” je pre toga korišćen za inendtifikaciju kriminalaca, terorista i tsl., kao i za određivanja mesta gde se pojavljuje neka zarazna bolest. Ovo "otkriće" je trebalo da bude objavljeno u "Journal of Spatial Science" ali su Banksije-vi advokati ovo sprečili.

Britanski pisac, dramaturg i likovni umetnik Emma Orczy napisala je seriju romana o - Scarlet Pimpernel (1903.); scenska verzija doživela je veliki uspeh 1905., u Londonu, sa više od 2.000 izvođenja. Posle uspeha na sceni, roman je krenuo i u osvajanje sveta. Preveden je na 14 jezika, zatim je snimljeno više od trideset bioskopskih i TV filmova, a poslužio je i kao model za sledeće "superheroje": Zoroa, Doktor Sin, Senka, Pauk, Fantom, Supermen i Betmen. Emin roman je smeštena u vreme vladavine terora nakon početka Francuske revolucije - Ser Persi Blejkni – vodi dvostruku život, dosadni aristokratski i tajni identitet viteški (majstor mačevanja, maskiranja i bekstva) - spasava aristokrate u Francuskoj pre nego što ih pošalju na giljotinu.

 

Zoran Stokić

9.10.2023.

Нема коментара:

Постави коментар