понедељак, 16. октобар 2023.

 

Evropski komesar: Platforma „X“ preplavljena dezinformacijama o ratu u Izraelu

 

SCITECH Autor: FoNet 15. okt 202317:06 Byline / Source / Credit ALAIN JOCARD / AFP

 

 

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton upozorio je američkog milijardera i vlasnika društvene platforme Iks, bivši Tviter, Elona Maska da je ta platforma preplavljena dezinformacijama o ratu u Izraelu, što je protivno pravnim okvirima Evropske unije.

Nakon terorističkih napada Hamasa na Izrael, imamo indicije da se vaša platforma koristi za širenje nelegalnog sadržaja i dezinformacija u EU. Da vas podsetim da postoje veoma precizne obaveze uređivanja sadržaja prema Zakonu o digitalnim uslugama, naveo je Breton u pismu Masku, prenosi Demostat.

Breton, koji je i zadužen za digitalnu tranziciju, precizirao je da mediji i organizacije civilnog društva masovno izveštavaju da na Iks platformi o ratu u Izraelu kruže dezinformacije i lažne i manipulisane slike, na primer iz nekih drugih sukoba ili čak iz video igrica.

Pozvao je Maska da bude „izuzetno transparentan i jasan o tome koji sadržaj je dozvoljen” i dodao da mora dosledno da sprovodi zacrtanu poslovnu politiku, što je „posebno važno kada je reč o nasilnom i terorističkom sadržaju” koji „očigledno kruži” na mreži Iks.

U pismu, koje je objavljeno na društvenoj mreži Iks, takođe se ukazuje da su nadležni evropski organi već uputili upozorenja.

Slična reakcija iz evropskih institucija upućena je i vlasniku kompanije Meta Marku Zakerbergu, zbog nemogućnosti da kontroliše širenje dezinformacija na društvenoj mreži Fejsbuk.

 

***

Komentar

***

 

Znači "novi" - „Protokoli sionskih mudraca“ - antisemitski pamflet koji opisuje jevrejsku i masonsku zaveru da se zavlada svetom – je najpoznatija istorijska podvala - izlazi 1903. u ruskom listu „Znamja“; napisao 1890. Matvej Golovinski, novinar operativac Ohrane, ruske tajne policije; kopirajući  Žolija „Razgovor između Makijavelija i Monteskje“(1864. kritika politike Napoleona III). Ako izuzmem N1 ostali mediji, ne žele da objave ovu rečenu činjneicu o "Protokolim". Vekovima se pojavlju teroje zavere protiv Jevreja, jedna od poslednjih je dr Džona Kolmana (nepostojeća osoba) "Hijerarhija zaverenika: priča o Komitetu 300", "Komitet 300" (SAD, 1992.) spis o razokrivanju zaverenika koji vladaju iz senke svetom. U knjizi saznajemo i to da je - jedini pravi borac protiv Komiteta 300 bio Staljin. „Ako koza leže rog ne laže“ oko toga iz čije kujne izlaze ovakvi spisi, koji truju SAD i ceo svet! Inače ovog prvaka teorije zavere iz KGB kujne, objavila je na srpskom jeziku, Narodna knjiga, a feljton u 11 nastavaka („Komitet 300“), 2005. objavio list „Politika“. A kada verovanja gradiš na LAŽIMA to nisu verovanja nego dirigovani LINČ koji je po formi isti onaj koji su oko 2000 god sprovodili hrišćani i muslimani prema Jevrejima. Ali i pre toga u Egiptu, Vavilonu, Rimu, Vizantiji, Osmanskom carstvu..., ali i u Evropi što se na kraju pretvorilo u Aušvic. Da se podsetimo: na verskom saboru 1215. hrišćanskim vladarima je naloženo da moraju Jevreje obeležavati komadom crvene okruglaste tkanine prišivene na odeću (preteča žute zvezde). Oduzeto im je pravo da poseduju zemlju, čak i da budu zemljoradnici, te da budu zanatlije većine zanata. Mogli su se baviti trgovinom, medicinm, bankarstvom. Inkvizicija, lomače, progoni, mržnja...korišćena je svaka prilika da se proglase krivim – krstaški pohodi, pojava kuge, pojava tri mala ledena doba,... To je izgledalo uglavnom ovako: na Vartolomejevu noć 1349., u Kelnu ljutita rulja ušla je u jevrejsku četvrt i ubila većinu stanovnika... Srednjovekovno hrišćansko društvo je, korak po korak, stvorilo - antijudeizam - u Evropi  koji je od Ernsta Haeckela, 1900.,  prerastao u rasizam.


*

 

@Markovljev Kad se zaboravi prošlost. Kada je Rim "pao" u 4 veku, Konstantinopolj je postao "2-gi Rim", Moskva kao "3-ći Rim". Rusija, carska Rusija, SSSR - zanat vladanja su naučili od Vizantije. Ratovi su bili uobičajena stvar, povremeno su bili ispresecani periodima mira; Vizantinci su kreirali brojne mirovne i druge sporazume, koje su uglavnom kršili u praksi. Sve je u Vizantiji bilo u funkciji rata, čak i diplomatija; vizantinci su diplomatiju videli kao oblik ratovanja koji se koristio drugim sredstvima;  a u ratu lagati je kao dobar dan, vrlina – zato se vekovima lagalo toliko besramno, sistematski i neprestano. U svim carstvima imali su razgranatu mrežu uhoda, agitatora, špijuna i tsl. Naročio je bio poznat "Skrinion Barbaron" („Biro varvara“) - primarna agencija za prikupljanje obaveštajnih podataka i informacija o svim rivalskim i drugim državama. Naročio su koristili brakove, podmićivanje, davanje titula, davanje monopola na neki posao i slična sredstva da na što jeftiniji način postavljaju marionetske režime.

Mask, kao i Tramp su paradigma mulitanicionalnog kapitala – samo vlasnici tog kapitala nisu Jevreji (kako mnogi u Srbiji misle) - važno je da se poslovi odvijaju – moral je važan NULA % - a klimatske promene da ne spominjemo. Ernst Robert Curtius je za vreme Hitelovog  pira napisao kapitalnu studiju "Evropska književnost i latinsko srednjovjekovlje" sa centralnim pojmom - Topos - opšte-prihvaćene metafore, standardizovani - opisi pisaca i govornika. To je uradio da bi podstakao intelektualce da ponovo pročitaju antičku retoriku jer su živeli u vemenima flangrantne zloupotrebe toposa: „Jevreji srebroljubci“,..., „Jevrejska svetska zavera“ sa ciljem da se bore i izbore protiv  budućih  predrasuda, narativa i stereotipova.

Zrona Stokić

16.10.2023.

Нема коментара:

Постави коментар