понедељак, 13. децембар 2021.

 

Gligić: Ptice su „inkubatori“ za koronavirus


VESTI Autor:FoNet13. dec. 202110:171 komentar Izvor: N1


Virusolog Ana Gligić izjavila je da podaci pokazuju da korona gubi korak na održavanju na čoveku, ali mutacijama ona stiče snagu da opstane i problem je što se ne zna gde korona ima "rezervoare"

„Ona se zadržava kod ptica i domaćih životinja. Ptice su inkubatori za koronu. Čini mi se kao da se korona iznova javlja. Mutacije zavise od toga sa kog je domaćina korona potekla. Pre 15 ili 20 dana dobila sam podatak da je povećana smrtnost golubova i vrana na Novom Beogradu i to nešto govori“, rekla je Gligć za K1.

Gligić je rekla da se građani moraju vakcinisati i postići imunitet, zbog čega se moraju primati revakcinacije.

Vakcine se po pravilu daju na šest meseci i svako menjanje protokola daje razlog za nepoverenje građana. Trebalo bi da svi stariji od 60 godina i hronični bolesnici prime buster dozu. Puno je vakcina u opticaju i davaće zaštitu na sve mutacije, ali ne znamo u kom procentu, rekla je Gligić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 


***

Komentar

***

 


Od početka istorije Homo sapijensa možemo pratiti epidemije zaraznih bolesti, naročito su bile smrtonosne epidemije/pandemije  - kuge (Yersinia pestis, nastala pre 4000 g u Kini), kolere, malih i velikih boginja, tifusa, virusni gripovi,...,  koje su „zbrisale“ čitave narode u Aziji, Africi, Americi. U epu o Gilgamešu kod Sumerana (star oko 3600g) saznajemo da je najvažniji njihov bog bio bog rata i kuge... Kod Tukidita (drugi Peloponeski rat 430g.p.n.e.) saznajemo da je u Atinu stigla kuga iz pravca Etiopije, faraonskog Egipta, Libije, da je Atina izgubila tada 1/3 građana. Kada je Antonin (car Rimskog carstva) umro 161. g. nasledili su ga ravnopravno Marko Aurelije i Lucije Ver, međutim iz zapisa istoričara i lekara tog vremena, saznajemo da je Ver je umro od bubonske kuge nakon povratka iz vojnog pohoda, 169. g. pa je na carskom prestolu ostao samo „car filozof“ Marko Aurelije, pročitati njevove „Meditationes“ (za tih nekoliko godina na tim je prostorima umrlo 5 miliona ljudi). Slino saznajemo iz dokumenata iz vladavine cara Trajana.... U više navrata kuga je sejala smrt i po Evropi, u 6 veku (doba Justijinana) pa ponovo počev od 1300-ih. Tek je moderna nauka nastala posle Njutnovih "Principija" 1687. uspela da nađe metode da suzbije ovih opasnih zaraznih bolesti. Život  to je stalno rešavanje "problemba" (kada se pojave) istorija čovečanstva je zapis o tome. Bakretije i virusi koji su stari preko 3 milijarde godina su samim svojim toliko dugim preživljevanjem  i  te kako pokazale da su sposobne tako mutirati da se uvek iznova i iznova prilagode globalnim i lokalnim promenama.

 

Zoran Stokić

13.12.2021.

Нема коментара:

Постави коментар