недеља, 26. децембар 2021.

 

Peng negira zlostavljanje: Uvek sam bila slobodna, moguće da je bilo nesporazuma

 

SVET Autor:FoNet20. dec. 202109:4011 komentara

Izvor: REUTERS/Victor Fraile

 

Kineska teniska zvezda Peng Šuai negirala je da ju je bivši potpredsednik Vlade Žang Gaoli seksualno zlostavljao.

 

Ona je za kineski list Lianhe Zaobao (Lianhe Zaobao) izjavila da nikada nije govorila, niti pisala o tome da ju je Žamg Gaoli napastvovao, javlja CNN.

 

Na pitanje da li je mogla slobodno da se kreće ili je zabrinuta za svoju bezbednost, Peng je rekla da je „uvek bila slobodna“ i da živi u svom domu u Pekingu.

 

Peng je kazala da je došlo do nesporazuma u ​​vezi sa obrisanom objavom na društvenim mrežama na njenom zvaničnom nalogu na kineskoj društvenoj mreži Veibo (Weibo), na kom su se 2. novembra pojavili sporni navodi.

 

„Pre svega, to je moja privatnost, moguće je da je bilo dosta nesporazuma“, poručila je Peng dodajući da tu ne bi trebalo da bude tako „iskrivljenog tumačenja“.

 

Kineska teniserka je nakon toga nestala iz javnosti na više od dve nedelje, što je navelo najveće svetske teniske zvezde i Ujedinjene nacije da traže odgovore o tome gde se nalazi, kao i punu istragu o njenim optužbama protiv Džanga.

 

Kineske vlasti nisu priznale optužbe za seksualni napad protiv Džanga i diskusija o toj temi i dalje je cenzurisana u Kini.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Totalitarni režimi zasnivaju se na povlašćenosti laži. Pojam "laži" pretpostavlja pojam istinitosti, čija je ona suprotnost i negacija, baš kao što pojam lažnog pretpostavlja pojam istinitog. Ali, zvanične filozofije totalitarnih režima jednodušno proglašavaju kako pojam objektivne istine, jedne za sve, nema nikakvog smisla; i kako kriterijum "Istine" nije njeno univerzalno važenje, već njeno slaganje sa duhom rase, nacije, ili klase, njena korist za rasu, naciju ili društvo. One tako nastavljaju i dovode do krajnjih granica biologističke, pragmatističke, aktivističke teorije istine. Moćniji od samog Boga, oni po svojoj volji preoblikuju sadašnjost, pa čak i prošlost. Iz toga bismo mogli zaključiti - a to je ponekad i činjeno - da se totalitarni režimi nalaze s one strane istine i laži – ali ta pozicija vas čini oholim, ona vas umiruje i ulenjuje – pa greše umesto da popravlajte vi ih ponavljate i umnožavate. Međutim ono što Homo sapijensu daje smisao što mu pomaže da preživi, u beskonačnom haosu Kosmosa, jeste naš trud – naše traganje  - da dospemo do istine. Da bi preživljavanje bilo moguće u našim genima u DNK „upisan“ je arhetip „učenja na greškama“ arhetip da težimo, da tragamo, za  „istinom“.

 


Zoran Stokić

26.12.2021.

Нема коментара:

Постави коментар