среда, 15. децембар 2021.

 

Михајловићева: Управа ЕПС-а одговорна за нестанак струје и испадање системa

 

"Politika" Среда, 15.12.2021. у 09:12  (Фото А. Васиљевић)

Око 30 одсто система Електропривреде Србије (ЕПС), односно 260 трафо-станица није у функцији тренутно, а 9.000 корисника у Србији нема струју, за шта је крива управа ЕПС-а, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

„Причамо о дистрибутивном систему који очито претходни дуги низ година није довољно добро одржаван. Мислим на инвестиције које су морале да се уложе у стубове, мрежу, растиње је морало да се сече, а не само где је доступно. Монтери су на терену, лавовски се боре да данас сви добију струју”, истакла је министарка у изјави РТС-у, a преноси Танјуг.

Додала је да у свим областима енергетике мора да се улаже много више, јер неулагање једном дође на наплату.

„То је један део приче, други део приче је унутар ЕПС-а. Имамо ситуација да око 30 одсто система није у погону, то је јако много. Држава је обезбедила новац и за увоз струје и мазута, али то није требало тако да се деси. Систем је јако осетљив, ми смо у кризи, ствари нису решене, а кад се заврши, видећемо ко је у целом ланцу направио проблем”, рекла је Михајловићева.

Министарка није одговорила на питање да ли се осећа одговорном за ову енергетску кризу.

„Енергетика мора да промени начин како функционише, планирање у сектору енергетике не ваља, пре свега у ЕПС-у. Уместо да наш угаљ користимо за стабилност, нама се ово деси”, рекла је министарка.

Напоменула је да има више одговорних у ланцу за ову кризу, али да је у овом тренутку крива управа ЕПС-а.

Одговарајући на питање хоћемо ли имати довољно угља за рад термоелектрана, Михајловићева је рекла да ћемо „морати још више да радимо на томе”.

Истакла је да су из ЕПС-а месецима уназад тврдили да смо спремни за зиму, а онда се десило да за пола сата све испадне из система.

 

***

Komentar

***

 

Šta je trebalo da nam pomogne 1989. da postanemo normalno uspešno društvo ratovi ili tranzicija? Ako neko ni 2021. ne razume (nije u stanju da sračuna) da je rat bio najgora moguća opcija ne može mu se pomoći. A još gore od ratova, je posle kapitulacije u Kumanovu 1999., nastaviti da ratuješ drugim sredstvima tj. da ponavljaš sve greške koje je već napravio Sloba. Srbija ni 1990. nije samostalno punila godišnji budzet (od budzeta zavisi kvalitet života društva) nego se zaduživala svake godine kod MMF (i drugih). I takvo društvo 1990. uvoditi u rat je nešto nalik samoubistvu. Jedna od posledica? 31 godinu nisi imao novca da ulažeš u bilo koju infrastrukturu ne samo EPS, dovoljno je videti našta liči železnica, puna mreža....bolnice..... Ima i drugih posledica, na primer, upropasto si ljudske resurse....upropastiosi i ono malo institucija koje su normalno radile. Ali ovde ratovi nisu osuđeni naprotiv vlast održava ratnu ideologiju (sve političke partije, medini, kultura sve je i dalje "u ratnom stanju", svako ko je bio protiv ratova je "sklonjen" proglašen izdajnikom) tako da smo sada na veštačkim plućima, veštačkom srcu, štakama....a oni koji su nas doveli do štaka "patriote"(!) A bežanija iz Srbije je nezaustavljiva, stanovništvo sve starije, znanja i sposobnosti sve manje....

 

Zoran Stokić

15.12.2021.

Нема коментара:

Постави коментар