понедељак, 20. децембар 2021.

 

Kina/Apple: Mala ostrva, velika ostrva [podcast]

 

Kina je, uz zahteve koje možemo pretpostaviti, Appleu tražila da njihove mape ostrva koja su u sporu sa Japanom prikaže većim nego što stvarno jesu. Ipak, scena nije spavala zbog nečeg drugog, log4shell preti da preuzme titulu najvećeg tehnološkog problema veka.

 

PONEDELJAK, 20.12.2021. | 10:12 Foto: EPA-EFE/NG HAN GUAN / POOLD


ok smo se bavili navodnim "neobavezujućim" ugovorom između NRK i Applea iz Kalifornije, u Edge su ušli demoni Internet Explorera, pa Microsoftu nije preostalo ništa drugo nego se ponaša kako jednom IE-u dolikuje. Log4shell, exploit koji koristi propust u "običnom" svetu malo poznatom alatu koji se zove Log4j, probudio je prvo sistem administratore, a onda i celu tehnološku javnost.

U ovoj epizodi načinjemo ovu temu, uz sada već tradicionalnu tačku razno na kojoj su obeležavanje gužvi u Google Mapsu u Srbiji, Samsung Galaxy Z Flip3, Rusija, Instagram i Google Play Games za Windows. Na vedrijoj strani je Google sa svojom retrospektivom godine u kojoj smo saznali šta je obeležilo pretraživačku 2021. godinu.

 

 

***

Komentar

***

 

Stvar je daleko složenija, nego što izgleda na prvi pogled (politički monopol) – najbolje pokazuje zašto je život na planeti Zemlja tako koplikovan. Ne postoji potpuno “naivan” posmatrač, koji bi bez ikakvih predubeđenja, direktno i neposredno, komunicirao s jednom  slikom. Lična kultura i obrazovanje posmatrača bitno utiču na njegovu percepciju. Postoji svet “simboličkih vrednosti”  slike koje ne zavise samo od prirodne osetljivosti i vizuelne izvežbanosti posmatrača, već isto tako zavise i od njegove kulture, lične psihologije i pogleda na svet. Antropologija i teorija saznanja su nam već krajem 19 veka i početkom 20 veka pokazale da ne postoji „apriorni“ način organizovanja iskustva Homo sapijensa, on zavisi od refertnog okvira (kulturne matrice). Hopi indijanci, na primer, vide svet na drugi način nego mi.  Struktura Hopi jezika je toliko različita da se čak i ne operiše imenicama, glagolima, pridevima i drugim delovima govora karakterističnim za indo-evropske jezike; na primer,Vorfov (B. L. Whorf) princip:"Oni koji upotrebljavaju značajno različite gramatike usmereni su pomoću svojih gramatika prema različitim tipovima posmatranja“. Forme i uobičajeni obrasci  jezika predstavljaju principe organizacije, to jest segmentacije i klasifikacije iskustva. Ne postoje „čisto opservacioni  iskazi“ - ovo nije neka prazna doktrina, već zaljučak nastao na dubokim analizama antroplogije, epistemologije, kulturologije, istorije nauke. Empirijska evidencija ne sastoji se od čistih i prostih činjenica, več od činjenica koje su modelirane i proizvedene u skladu sa nekim referntnim okvirom.

 

Zoran Stokić

20.12.2021.

Нема коментара:

Постави коментар