уторак, 7. децембар 2021.

 

Neobičan performans u Beogradu: Zagrljaj od skoro 24 sata

 

Dvoje neznanaca započelo je danas neobičan performans u centru Beograda, tokom kojeg planiraju da se grle skoro 24 sata.

IZVOR: TANJUG NEDELJA, 5.12.2021. | 20:39 -> 21:24 Foto: Profimedia

Reč je o performansu "Studija jednog zagrljaja" pulskog umetnika Igora Zenzerovića. Zenzerović i Nataša Milojević, koju je danas prvi put u životu video, zagrlili su se nešto posle 14 sati ispred galerije ULUS u Knez Mihailovoj ulici.

Planirano je da performans, koji je deo 90. Jesenje izložbe ULUS-a sa temom "Izvanredno stanje", traje 23 sata i 59 minuta. Akteri se grle uprkos lošem vremenu u prestonici Srbije.

 

***

Komentar

***

 

Aristotel: "ko misli da može da živi sam i nema potrebu za drugima ili je Bog ili je zver". Čovjek — bilo kog godišta i bilo koje kulture — mora rešavati uvek jedno te isto pitanje: kako da prevlada odvojenos - kako da nadiđe svoj vlastiti individualni život i nađe sklad. Pitanje je isto za primitivnog čoveka koji živi u pećinama, za nomada koji čuva svoja stada, za egipatskog seljaka, feničkog trgovca, srednjovjekovnog kaluđera, japanskog samuraja, savremenog službenika, fabričkog radnika i &. Pitanje je isto, jer potiče iz istog izvora: ljudske situacije, uslova ljudske egzistencije. Odgovor je različit. Na pitanje se može odgovoriti obožavanjem životinje, ljudskom požrtvovnošću ili vojnim osvajanjem, predavanjem užicima, asketskim odricanjem, besomučnom delatnošću, umetničkim stvaralaštvom, ljubavlju prema bogu i ljubavlju prema čovjeku. Premda postoji mnogo odgovora — a ljudska je istorija zapis o njima — oni ipak nisu bezbrojni. Rituali, konformizam, stvaralačka aktivnost su u krajnjoj istanci samo parcijalna rešenja problema “odvojenosti”. Pravo celovito rešenje problema je - u spajanju s drugom osobom - u ljubavi. 

 

Zoran Stokić

7.12.2021.

 

Нема коментара:

Постави коментар