четвртак, 16. децембар 2021.

 

NASA objavila: Prvi put u istoriji solarna sonda dotakla Sunce VIDEO

 

NASA-ina solarna sonda Parker postala je prva letelica koja je ušla u solarnu atmosferu, objavila je u utorak američka svemirska agencija.

 

IZVOR: INDEX.HR SREDA, 15.12.2021. | 19:34 -> 20:55 Foto: Profimedia

Pogledati video:

https://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2021&mm=12&dd=15&nav_id=2074015

 

Sonda je proletela kroz gornji sloj atmosfere Sunca, prikupivši tamo čestice i podatke o magnetskima poljima, saopštila je NASA, nazivajući tu prekretnicu "divovskim skokom za solarnu nauku".

"Dodir Sunca Parkerovom solarnom sondom monumentalan je trenutak za solarnu nauku i stvarno izvanredan podvig", rekao je Tomas Curbuhen iz NASA-ine Uprave za naučne misije.

"Ne samo da nam ova prekretnica pruža dublji uvid u evoluciju našeg Sunca i njegove uticaje na naš Sunčev sistem nego nas i sve što naučimo o sopstvenoj zvezdi takođe uči više o zvezdama u ostatku svemira."

Svemirska agencija objavila je da je Parker pronašao prave uslove za ulazak u solarnu atmosferu na 18.8 solarnih radijusa iznad sunčeve površine tokom svog osmog preleta Sunca 28. aprila, a prolazak je trajao nekoliko sati.

"Očekivali smo da ćemo, pre ili kasnije, naići na gornji sloj atmosfere barem na kratko vreme", rekao je Džastin Kasper, glavni autor novog članka o prekretnici objavljenog u časopisu Physical Review Letters. "Ali vrlo je uzbudljivo što smo to već dosegnuli."

Kako sonda nastavlja da se spiralno približava Suncu, na kraju će se približiti na 8.86 solarnih radijusa od površine, saopštila je NASA.

 

***

Komentar

***

 

 U ovo je ugrađen rad brojnih ljudi; tamo gde liberalizam veruje u individualizam u slobodu i autonomiju pojedinca – pojedinac ima svoj život pod kontrolom, on određuje svoju sudbinu; to izgleda otprilike kao u bigrafiji Daltona - imao je strast za rešavanjem naučnh zagonetki; u 21 g (1787.) započeo je da vodi svoj meteorološki dnevnik, u njega je u narednih 57 g, uneo preko 200.000 opservacija; odlazio je svakoga dana izvan Mančestera  i merio temperaturu. Do pojave aviona i balona, jedini način za merenje temperature i vlažnosti na nadmorskoj visini bio je uspon na planinu. Slično su se ponašali Dzul, Tomson i &. Ti merni podaci su mu omogućili da postavi  i - teoriju tropske  atmosferske  cirkulacije  globalnih razmera - koja obuhvata uzdizanje vazduha u blizini Ekvatora, protok ka polovima na visini od 10 do 15 km iznad zemljine površine, spuštanje u suptropima, i zatim vraćanje nazad u blizini površine. Ova cirkulacija stvara pasate, tropske kišne pojaseve i uragane, suptropske pustinje i mlazne tokove. Bila je to velika pomoć za moreplovce; ali kako to biva u životu ta je njegova strast stvorila slučajni "geštalt" preokret koji je Daltonu pomogao da postavio hipotezu da se elementi razlikuju samo po jednoj osnovnoj karakteristici - atomskoj težini; Mendeljejev je nastavi da se kreće na tom tragu u paradigmi da je atom nedeljiv. A 1897. dolazi do preokreta paradigme Tomson je u Kembridzu  otkrio elektron. Od "atomske težine" prešli smo na "atomski broj" a to znači na atomsku substrukturu. Subatomska fizika počela je objašnjavati dotle neobašnjive fenomene pa i fenomen Sunce.

 

Zoran Stokić

16.12.2021.

Нема коментара:

Постави коментар