субота, 11. децембар 2021.

 

Srpska jutjuberka izvršila samoubistvo

 

Poznata jutjuberka Kristina Kika Đukić (21) oduzela je sebi život, preneli su domaći mediji.

 

IZVOR: B92 ČETVRTAK, 9.12.2021. | 12:58

Foto: Printskrin/TV Prva

 

Informaciju o smrti mlade influenserke potvrdila je i njena majka Nataša Đukić, objavom na Instagramu. "Sa ogromnim bolom vas obaveštavam da je moja Kika juče preminula. O datumu sahrane ću vas obavestiti", napisala je ona. Prijateljica Kristine Đukić, influenserka Laura Tešanović, takođe je potvrdila vest da je njena prijateljica Kika preminula u sredu, u večernjim satima. "Na našu i vašu veliku žalost moram da vas obavestim da Kika više nije sa nama... Preminula je u sredu u večernjim satima. Želim ovim putem da izjavim saučešće njenoj porodici i svim ljudima koji su je voleli i poznavali... Volim te Kika zauvek rest in peace", napisala je ona.

Od Kristine se oprostio i influenser Miloš Bajić, poznatiji kao Miloš HD, koji je otkrio da se sumnja na samoubistvo. "Najviše bih voleo da ovo i jeste glupa šala ili prenk, ali nije. Situacija je ozbiljna i ne mogu svima da odgovorim trenutno, sumnja se na samoubistvo, i ne mogu više ništa da pišem", napisao je on. Kika Đukić bila je srpska gejmerka i influenserka čiji kanal "K1KA" na Jutjubu trenutno prati oko 700.000 pratilaca. Ona je na toj platformi objavila poslednji video-snimak pre četiri dana, a sada se ispod tog snimka nižu komentari u vezi sa njenim odlaskom.

Kristina Đukić je rođena 2000. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završila osnovnu školu, a pošto nije bila odličan đak i nije imala dovoljno bodova da u prvom krugu upiše srednju školu koju je želela, majka ju je upisala u Srednju železničku školu. Kako je u jednom video-snimku ispričala, prvi dan je umesto u Železničku otišla u Elektrotehničku školu "Rade Končar". Rukovodstvo škole je posle prvog časa došlo do zaključka da je nema ni na jednom spisku, te su je uputili u Železničku, koja je udaljena dvestotinjak metara od te škole.

Upisana je u razred mašinovođa, ali se tu nije dugo zadržala nego se prebacila u trgovačku školu. U istoj ispovesti je svojim pratiocima priznala da su je svi ispočetka znali kao devojku koja je promašila školu, a potom i po tome što je jutjuberka i gejmerka. Kako je jednom prilikom rekla, bila je odličan đak, ali je imala dovoljno vremena da se posveti snimanju klipova za Jutjub.

Preko "Minecrafta" do najbrže rastućeg kanala na Balkanu, stoji u njenoj biografiji na Biografija.org.


 

***

Komentar

***

 


Izvor celokupnog društvenog života, koji određuje sve tokove, nalazi  se u kulturnim  i moralnim vrednostima – a baš to je najviše postradalo u Srbiji od 1990. Posedica? Dve generacije naše dece (jedna generacija – 15 godina) rasle je kao korov, šibljike iz vode – nisu mogle da izgrade svoju ličnost - jer kulturne i moralne vrednosti se bave socijalizacijom ličnosti i preko pravnih normi kanališu i usmeravaju pojedince i društvene kolektivitete u vršenju društvenih uloga. Kulturne i moralne vrednosti  daju društvu  smisao i legitimitet i time neposredno utiču na ponašanje pojedinaca i društvenih grupa u skladu sa društveno prihvaćenim vrednostima. Vrline se stiču upražnjavanjem, a ne samo saznavanjem; samo u praksi mogu se razvijati  vrline. Kultura i vrednosti su nerazumno postali opozicija nacionalnom, kao nešto što bi nas "rasrbilo". Slučajno, na te naše nevolje, u svetu i kod nas pojavljuje se "elektronska revolucija” - savremeni svet koji nije forsirao konkurenciju  u  vrlinama već ekonomsku kompetitivnost, sposobnosti da se pobedi, porazi, osiromaši konkurencija (da radna snaga bude što jeftinija; da se roba proda što skuplje i tsl). I šta se dogodilo sa našom decom tih 30 g između čekića i nakovnja: "nacionalnog" i "savremenog sveta"? Umesto da stasavaju u građane – stasavaju u komformiste-podanike, kiborge, egoiste čija empatija teži nuli. Kada osobu koju ste pogrešnom političkom agendom antikulture/antivrlina - spečili da postane humanistička građanska ličnost – pustite  na svetsko tržište koje se stalno širi - koje ti omogućava - da se oslobodiš svake napetosti, teskobe, i to tako što ćeš – konzumirati „sve“ i  „odmah“ - potreba za „uzbuđenjem“ postaje primarna, važnija od samog života. Potreba za uzbuđenjem je jedan, od mnogih faktora, koji rađaju destruktivnost i okrutnost. Mnogo je lakše uzbuditi se srdžbom, besom, okrutnošću ili strašću za destrukcijom nego - ljubavlju i produktivnim i aktivnim interesom. Ta prva vrsta uzbuđenja ne zahteva od pojedinca nikakav napor - nije potrebno strpljenje ni disciplina, učenje, koncentracija, kritičko mišljenje, savladavanje svoje narcisoidnosti i pohlepe. To smo sve imali i kod klasičnih medija, novina, filma, TV (favorizovanje destrukvivnog  u odnosu na kulturno uzgajanje) – savremeni elektronski svet – je to samo beskonačno umnožio. Neizgrađena ličnost se u takvom svetu kreće poput Tezeja u Minotaurovom lavirintu, gde svaki pogrešan potez može dovesti do gubitka glave.

 

Zoran Stokić

11.12.2021.

Нема коментара:

Постави коментар