среда, 22. децембар 2021.

 

Istraživanje: Himalajski lednici tope se izuzetno velikom brzinom

 

SCITECH Autor:Hina/dpa22. dec. 202108:42 > 08:433 komentara Izvor: Anadolija/Ozkan Bilgin


Globalno otopljavanje uzrokuje izuzetno brzo topljenje lednika na Himalaji, prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Ti se ledenjaci tope brže nego u bilo kojem drugom regionu zbog čega dvema milijardama ljudi preti nestašica vode. U svetu samo na Antarktiku i Arktiku postoji više leda nego na Himalajima. “Otkrili smo da se led na Himalajima topi barem 10 puta brže od prosečne brzine zabeležene tokom proteklih vekova”, kazao je Džonatan Karivik, glavni autor naučnog rada i profesor na Univerzitetu u Lidsu.

“Led je počeo da se topi povećanom brzinom tek u poslednjih nekoliko dekada te se podudara s pojavom klimatskih promena uzrokovanih ljudskom aktivnošću”, dodao je. Istraživanje je pokazalo da je dosad nestalo čak 40 posto površine himalajskih lednika, od čega dobar deo nakon 70-ih godina prošlog veka.

Stanovnici planina i dolina reka Gang, Ind i Bramaputra, kao i mnogi drugi, vodom se opskrbljuju upravo iz ovih lednika. Karivikov saradnik kazao je da ponestaje vremena za sprečavanje buduće katastrofe. “Ovo je istraživanje samo još jedna potvrda da se klimatske promene ubrzavaju, te da će znatno uticati na čitave nacije i regione”, rekao je koautor rada Sajmon Kuk sa Univerziteta u Dandiju.

 

***

Komentar

***

 

Humanizam koji bi se temeljio na naučno/građanskoj svesti, ni u 21 veku nije dobio podršku animističke svesti, premda je on jedini sposoban da poveže i uskladi raznorodna socijalna, kulturna, moralna, verska društva - sveta – sposoban je da nam pruži orjentaciju kako da izgradimo novu ekološku nišu koja bi bila sposobna da amortizuje veliku štetu koja je već načinjena eko sistemu Zemlje. Za - animističku  svest - koja se uselila -  u države nacije sa brojnim klasičnim despotima kao i multinacionalne despote kapitala/profita - svet je jednodimenzion  - ne možete očekivati od njh da stvari poprave u trodimenzionom svetu – oni nastvaljaju, gde su stali, da požar gase benzinom (!) Kako je sve počelo? Uspravljanje tela, i dvonožno kretanje koje je iz njega proizašlo, predstavljaju bitnu promenu u našoj istoriji, ta je promena pokrenula ostale korake: korišćenja oruđa, svest, kulturu, duštvo. Korelacija ruka-mozak-govor koja se desila pre 3 miliona god porodila je novu vrstu Homo sapijens=kulturnu životinju; otada  smo preživeli pomoću nekoliko ekoloških  niša - koje su bile proizvod određenih kulturnih matrica – u njima je usidrena i „orjentacija“. Već je Neandertalac sahranjivao svoje mrtve - razvio je svest o „smrti“ i pokušao da je prevaziđe. Kod starijih civilizacija nije postojao problem „orjentacije“ – on je postojao po „kulturnom automatizmu“, na pr, u srednjevekovlju ta je orjentacija bila usidrena u hrišćansku dogmu o Bogu (dobronamerni Bog je stvorio naš svet i naš moral). Brojni tabui su sprečavali ta kolektivistička društva da njihove ekološke niše prežive nagle promene. Prelaz od kolektivističkog teocentrizma na antropocentizam praćen je ukidanjem brojnih tabua - to je proizvelo ubrzano stvaranje novih naučno/tehničkih znanja - ali ne i nove društvene svesti i nove orjentacije .  Premda smo postali svesni da smo mi biće koje svojim činjenjem/nečeinjenjem određuje svoju sudbinu ostali smo taoci animističke orjentacije koja sprečava sprovođenje humanističke sinteze.

 

Zoran Stokić

23.12.2021.

Нема коментара:

Постави коментар